موارد استفاده از سند اجاره ای
سند اجاره ای
سند اجاره ای سندی است که توسط اشخاص یا موسسات ، برای مدت معین و مشخص ، در ازای دریافت اجرت و مبلغی عرفی و معین ، به اشخاصی که نیازمند سند اجاره ای هستند ، اجاره داده میشود. این نوع سند ، معمولا برای ارائه وثیقه به مرجع های قضایی یا برای دریافت وام از بانک ها مورد استفاده قرار میگیرد.
افرادی که برای دریافت وام از بانک ها ، اقدام کرده اند و طبق مقررات بانکی، ملزم به سپردن وثیقه بوده یا زندانی هایی که در صدد آزادی خود بر آمده اند ، اما داراب وثیقه لازم برای سپردن نبوده با مفهومی تحت عنوان سند اجاره ای آشنا می باشند.
در این میان و زمینه اشخاص و موسساتی هستند که با شرایطی برای دادن سند اجاره ای به افراد فوق ،اقدام میکنند . از آنجا که استفاده از سند اجاره ای ، منوط و مستلزم پرداخت قیمت و هزینه آن بوده است و از سوی دیگر ، دریافت آن با خطر هایی برای دریافت کننده همراه میباشد ، کسب و دانستن اطلاع از قوانین و خطر های این نوع از سند ، ضروری میباشد.
سند اجاره ای چیست؟!
امروزه اشخاصی هستند که برای ارائه وثیقه به مرجع های قضایی یا دریافت وام به سند نیاز دارند ، اما اسنادی که متعلق به خودشان باشد، ندارند . برای مثال: فردی که برای او قرار وثیقه صادر شده است ، اگر نتواند در مهلت مقرر سندی معتبر به مرجع قضایی ارائه دهد ، ناچارا به بازداشتگاه فرستاده میشود و امکان دارد مشکل هابی برای وی بوجود بیاید. یا فردی که نیاز به دریافت وام دارد به دلیل نداشتن سند موفق به دریافت وام نمیشود.
بنابراین میتوان در جواب به سوال سند اجاره ای چی است ، گفت که بعضی اشخاص و موسسات اسنادی را در ازای دریافت وجه و برای زمان معین و مشخصی به اشخاص متقاضی اجاره می دهند که در عرف اصطلاحاً به آن ، سند اجاره ای گفته می شود. سند اجاره ای در موارد مختلفی کارایی دارد و قیمت آن وابسته به شرایط میتواند متفاوت باشد.
سند اجاره ای قانونی است؟
در این حال ممکن است این سوال برای شما عزیزان پیش بیاید که آیا اجاره سند از نظر قانونی مشکلی دارد یا خیر؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که در قانون های ایران ، ماده قانونی معین و مشخصی در این خصوص به تصویب نرسیده است و در قوانین به طور روشن و واضح به سند اجاره ای اشاره ای نشده است و حکمی در خصوص آن صادر نشده. بنابراین از نظر قانون هیچ مانع و مشکلی وجود ندارد.
همچنین در « ماده 10» قانون مدنی آمده است که ( قرارداد های خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد نموده اند در صورتی که مخالف صریح قانون نباشد ، نافذ است.) با توجه به این ماده قانونی و توضیحات داده شده راجب سند اجاره ای ، میتوان گفت که سند اجاره ای از نظر قانونی مشکلی ندارد ، اما باید به این نکته مهم توجه کرد که هنگام اجاره سند ، حتما باید از اصالت و اعتبار سند اطمینان حاصل نمود.
اگر فرد ، زمان اجاره سند به معتبر بودن آن توجه نکند این امکان دارد که توسط اشخاص سودجو مورد سواستفاده قرار گیرد و سند مورد اجاره ، جعلی و تقلبی باشد . این مسئله میتواند مشکلات زیادی برای فرد به وجود آورد ، چرا که استفاده از سند جعلی در قانون ایران جرم است.
موارد استفاده از سند اجاره ای
در پاسخ به این سوال که کاربرد سند اجاره ای چیست باید بگیم که سند اجاره را میتوان در هر زمان و موقعیتی که افراد نیاز به گذاشتن سند به عنوان ضمانت دارند مورد استفاده قرار بگیرد. اشخاص برای موارد و موقعیت های گوناگونی از سند اجاره ای استفاده میکنند. در این مقاله به برخی از آن ها اشاره میکنیم.
اشخاص ممکن است برای آزادی یا مرخصی زندانی به سند نیاز داشته باشند ، اما فرد زندانی یا خانواده او سند مالکیتی نداشته باشند که این مواقع میتوانند از سند اجاره ای استفاده کنند.
یکی از مهمترین قرار های تأمین کیفری قرار وثیقه هست که در صورت عدم تامین وثیقه ، در مدت مشخص شده توسط بازپرس ، متهم بازداشت خواهد شد.
از کاربرد های مهم و رایج سند اجاره ای میتوان به اجاره سند برای اخذ وام از بانک ها اشاره نمود ، که فرد از سند اجاره ای برای دادن تضمین به بانک استفاده میکند.
ممنوع و الخروجی یکی از قرار های نظارت قضایی است که برای ضمانت حضور متهم در کشور تا پایان تحقیقات یا بنا به دلیل های دیگر صادر میشود. اشخاصی که براین اساس ممنوع و الخروج هستند میتوانند با ارائه سند به عنوان تضمین بازگشت ، از کشور خارج شوند.
ممنوع الخروج شدن اشخاص ، میتواند دلیل های مختلفی داشته باشد مانند : ممنوع الخروجی مالیاتی ، ممنوع الخروجی بدهکاران بانکی ، ممنوع الخروجی بابت پرداخت مهریه ، ممنوع الخروجی متهم در راستای انجام تحقیقات بیشتر و همچنین ممنوع الخروجی مشمول سربازی.
سند اجاره ای برای زندانیان
به طور کامل و کلی قرار وثیقه زندانی در مواردی صادر میشود که قاضی محترم تشخیص دهد که امکان فرار زندانی وجود دارد و در راستای گرفتن ضمانت و تضمین از متهم او را ملزم به ارائه وثیقه میکند که شرایط آن بسته به جرم ارتکابی متهم میتواند متفاوت و متغیر باشد. قرار وثیقه در دو حالت میتواند صادر شود :
1» هنگامی که بازپرس قرار وثیقه صادر کرده و در صورت عدم تامین وثیقه مناسب متهم بازداشت خواهد شد.
2» هنگامی که متهم در زندان است و درخواست مرخصی میکند و مقام محترم قضایی قرار وثیقه صادر میکند.
در مواردی که زندانی یا خانواده او اسنادی که متعلق به خودشان باشد را نداشته باشد و ناچارا به اجاره سند برای وثیقه زندانی میشوند. این اسناد باید دارای یک سری شرایط باشد ، از جمله این که ارزش سند وثیقه زندانی نباید از خسارت وارده توسط متهم کمتر باشد.