- چه جرم هایی باعث زندانی شدن افراد می شوند؟
- پولشویی چیست؟
- اختلاس جزء جرائم مالی محسوب میشه؟
- مهم ترین جرائم مالی که منجر به زندانی می شوند، کدام اند؟
مقدمه
طبق تحقیقات انجام گرفته توسط کارشناسان موسسه رهایی، جرائم مالی در دسته جرم های بانکی و پولی دسته بندی شده و از مهم ترین آن ها می توان به پولشویی اشاره کرد. حوزه مالی و بانکی در هر کشور دارای قوانین و محدودیت هایی است که در کشور ایران معمولا این قوانین شامل قانون پولی و بانکی کشور، عملیات بانکی بدون بهره، مبارزه با پولشویی، مبارزه با قاچاق ارز و کالا، کلاهبرداری های اینترنتی، اختلاس و… می شوند. به طور کلی جرائم مالی نه تنها باعث از دست رفتن اموال می شوند، بلکه نظام اقتصادی کشور هم دچار آسیب های جدی می کنند از این رو در این مقاله تصمیم گرفتیم مهم ترین جرائم مالی که منجر به زندانی شدن مجرم می شوند را به شما معرفی کنیم.
تعریف جرائم مالی از نظر حقوقی
قبل معرفی مهم ترین جرائم مالی بهتر است با مفهوم این جرم ها بیشتر آشنا شوید. جرائم مالی به اعمال غیرقانونی گفته می شوند که به منظور کسب منافع مالی یا اقتصادی انجام میشوند و معمولاً شامل تقلب، کلاهبرداری، اختلاس و سایر فعالیتهای مشابه هستند. این نوع جرائم میتوانند به افراد، سازمانها یا دولتها آسیب برسانند و به طور کلی به اقتصاد جامعه آسیب میزنند.
اغلب افراد جرائم مالی و اقتصادی را یکسان می دانند حال آنکه در نظام حقوقی ایران این 2 مفهوم با یکدیگر متفاوت هستند. جرائم مالی حول افراد و اموال شخصی آن ها اتفاق می افتد در حالی که جرائم اقتصادی به نظام اقتصادی یک کشور هم لطمه های بزرگی وارد می کنند. برای مثال کلاهبرداری های اینترنتی جزء جرائم مالی طبقه بندی می شوند در حالی که پولشویی یک جرم اقتصادی است.
پول شویی چیست
پولشویی (Money Laundering) به فرآیند تبدیل پولهای به دست آمده از فعالیتهای غیرقانونی به پولهای قانونی گفته میشود. هدف اصلی پولشویی این است که منبع واقعی پول پنهان شود و به نظر برسد که این پول از منابع قانونی به دست آمده است. پولشویی جزء جرائم اقتصادی مهم دسته بندی شده و در صورت مشخص شدن ماهیت جرم از نظر قانونی با مجرم برخورد می شود.
روشهای رایج پولشویی
استفاده از حسابهای بانکی: انتقال پول به حسابهای مختلف در بانکهای مختلف به منظور پنهان کردن منبع واقعی آن.
خرید و فروش داراییها: خرید و فروش املاک، خودروها یا دیگر داراییها به منظور پنهان کردن منبع پول.
استفاده از شرکتهای صوری: ایجاد شرکتهای جعلی برای انجام معاملات و پنهان کردن منبع واقعی پول.
انتقال بینالمللی: انتقال پول به کشورهای دیگر که قوانین مالیاتی و نظارتی کمتری دارند.
قاچاق کالا و ارز
اولین بار در سال 1394 قاچاق ارز و کالا به عنوان یکی از جرائم مالی مورد بررسی قرار گرفت. هرگونه جرم مربوط به کالا و ارز توسط دادسرای تعزیرات مورد بررسی قرار می گیرد. دادسرا همچنین مسئول رسیدگی به جرائمی مانند کم فروشی، گران فروشی و احتکار هم می باشد. این نکته را به یاد داشته باشید که قاچاق ارز و کالا اگر در سطح کلان انجام شوند، دادگاه انقلاب و دادسرا به آن ها رسیدگی می کنند.
جعل اسناد بانکی
از دیگر جرائم مالی می توان به جعل اسناد بانکی اشاره کرد. این کار باعث از بین رفتن آسایش عموم مردم می شود. فردی که با جعل اسناد بانکی در نظام بانکی، پولی و اقتصادی کشور اختلال ایجاد کند مطابق ماده 526 قانون مجازات اسلامی مورد پیگیری قرار می گیرد.
جرائم بورسی
معمولا خارج از روند عادی معاملات اوراق بهادار انجام می شود و هدف اصلی این جرائم استفاده از روش های غیر قانونی برای ایجاد اختلال در بازار است. جرائم بورسی افشای مستقیم یا غیر مستقیم اطلاعات محرمانه همچنین دستکاری قیمت بازار، افشای اسرار توسط افراد مختلف بازار و… می شود.
جرائم مربوط به قیمت
انتشار امور غیر واقعی درباره اوراق بهادار، اختلال در آزادی حراج و مزایده همچنین ایجاد قیمت های کاذب جزء جرائم مربوط به قیمت دسته بندی شده و به تدریج اعتماد عمومی را از بین می برد.
ربا هم یکی از جرائم مالی است که علاوه بر مشکلات حقوقی از نظر شرعی هم کار پسندیده ای نیست. ربا علاوه بر سوء استفاده از اشخاص خاص در دادن قرض باعث ایجاد اختلال در نظام اقتصادی و سیاسی جامعه هم می شود.
جرم های مالیاتی
مالیات تاثیر مستقیمی بر اقتصاد یک کشور دارد از این رو افرادی که مالیات خود را به موقع به دولت پرداخت نمیکننند مستحق مجازات هستند. جرائم مالیاتی در دسته جرائم ضد دولت قرار گرفته و منافع شهروندان را به صورت مستقیم تحت تاثیر قرار می دهد.
یکی دیگر از جرائم مالی که در صورت شناسایی منجر به زندانی افراد می شود، تقلب گمرکی است که در آن افراد برای فرار از مالیات محدودیت های گمرکی کشور خود را نادیده گرفته یا کارهایی خلاف امور گمرکی انجام می دهند.در صورت نیاز به اجاره سند برای آزادی زندانی کلیک کنید!!
سرقت
به بیان ساده به معنی ربودن مال شخصی افراد است و جزء انواع حدی و تعزیری جرائم محسوب می شود. سرقت حدی نوعی سرقت است که شرایط مجازات آن به طور کامل در قوانین نوشته شده اما در صورتی که یکی از این شرایط در عمل وجود نداشته باشند، سرقت به صورت تعزیری خواهد بود که دارای مجازات های متفاوتی هم می باشد.
کلاهبرداری
به معنای فریب افراد برای دستیابی به سود بالاست. طبق قوانین کشور افرادی که کلاهبرداری یا اختلاس انجام می دهند به یک تا 7 سال حبس و پرداخت جزای نقدی محکوم می شوند.
در لیست جرائم مالی منجر به زندانی صدور چک بلامحل هم قرار می گیرد. در این جرائم معامله کننده به هر دلیل نمی تواند هزینه لازم برای تسویه را پرداخت کند. برای جلوگیری از این اتفاق بهتر است تاریخ صدور چک، تاریخ سر رسید آن هم باشد. چک باید تضمینی و شرایط مشروط هم باشد. در این صورت اگر چک کمتر از 10 میلیون ریال باشد 6 ماه حبس و اگر مبلغ آن بیش از 50 میلیون ریال باشد، فرد به یک تا 2 سال حبس محکوم می شود.
نتیجه گیری
در این مقاله سعی کردیم جرائم مالی که منجر به زندانی افراد می شوند را به شما معرفی کنیم. در پایان این نکته را فراموش نکنید که جرائم مالی و اقتصادی نظام پولی و بانکی کشور را تحت تاثیر قرار می دهد.